Hasan Kalyoncu Üniversitesi | Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hasan Kalyoncu Üniversitesi Web Sayfası
Havalimanı Yolu 8.Km Şahinbey / Gaziantep
Tel:90 (342) 211 80 80, Fax:90 (342) 211 80 81, E-mail: info(at)hku.edu.tr 2008 Hasan Kalyoncu
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Web Sayfası
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Web Sayfası
BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Web Sayfası
Haberler
15.03.2017
..........................................................
Sigara, Beslenmeyi Olumsuz Etkiliyor

Sigara, beslenmeyi olumsuz etkiliyor

23.06.2016
..........................................................
Ramazan Ayında Doğru Besin Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Ramazan Ayında Doğru Besin Tercihi Nasıl Olmalıdır?

13.06.2016
..........................................................
Ramazan Ayında Sahur Öğününün Önemi

Ramazan Ayında Sahur Öğününün Önemi

02.05.2016
..........................................................
Doğru Ve Yanlışları İle Popüler Diyetler

Doğru ve Yanlışları İle POPÜLER DİYETLER

21.04.2016
..........................................................
Hkü Rektörü Prof.Dr. Tamer Yılmaz Beslenme İlkeleri Dersi Laboratuvar Çalışmasını Ziyaret Etti

HKÜ Rektörü Prof.Dr. Tamer YILMAZ Beslenme İlkeleri Dersi Laboratuvar Çalışmasını Ziyaret Etti

19.04.2016
..........................................................
Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Halka Açık Anne Ve Çocuk Beslenmesi Konferansı

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Halka Açık Anne ve Çocuk Beslenmesi Konferansı

12.04.2016
..........................................................
Biyolojik Ritim Ve Beslenme Paneli

Biyolojik Ritim ve Beslenme Paneli

24.03.2016
..........................................................
Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Aylık Bilimsel Toplantıları

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Aylık Bilimsel Toplantıları

04.02.2016
..........................................................
Ögr.Gör. Utku Çelik, Soğuk Günlerde Artan “Gribal Enfeksiyon”Lara Karşı Besinlerle Alınacak Önlemleri Anlattı."

Ögr.Gör. Utku Çelik, Soğuk Günlerde Artan “Gribal Enfeksiyon”lara Karşı Besinlerle Alınacak Önlemleri Anlattı."

14.12.2015
..........................................................
Ögr.Gör. Utku Çelik Antakya Ve İskenderun Eğitim Fuarında

Ögr.Gör. Utku ÇELİK Antakya ve İskenderun Eğitim Fuarında

14.12.2015
..........................................................
Arş. Gör. Enes Bahadır Kılıç Diyabet Farkındalığı Geliştirme Kursunda Konuşma Yaptı.

Arş. Gör. Enes Bahadır KILIÇ Diyabet Farkındalığı Geliştirme Kursunda Konuşma Yaptı.

22.11.2015
..........................................................
Ögr.Gör. Utku Çelik'in Ulusal Ve Yerel Basında Yayınlanan Yazıları

Ögr.Gör. Utku ÇELİK'in Ulusal ve Yerel Basında Yayınlanan Yazıları

22.11.2015
..........................................................
Hkü 2015-2016 Eğitim Ve Öğretim Yılına, Sbyo Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Laboratuvar Dersleriyle Başladı.

HKÜ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılına, SBYO Beslenme ve Diyetetik Bölümü laboratuvar dersleriyle başladı.

1
Sigara, beslenmeyi olumsuz etkiliyor
SİGARA, BESLENMEYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Sigara, beslenmeyi olumsuz etkiliyor

GAZİANTEP'te, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim görevlisi Anıl Erbağcı, sigaranın zararlarını anlattı.

1-7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla artan sigara bağımlılığını ele alan Erbağcı, 'Sigaranın Beslenme Üzerindeki Etkisi ve Alınacak Önlemler' konusunda açıklama yaptı. HKÜ Öğretim Görevlisi Anıl Erbağcı, başta kanser, solunum sistemi ve kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere pek çok hastalığa neden olduğu yadsınamaz bir gerçek olan sigaranın beslenme üzerinde de birçok etkisi bulunduğuna dikkat çekerek: "Sigara öncelikle vitamin ve mineral dengemizi etkiler. A, C, D vitaminleri, folik asit, kalsiyum, demir emilimi ve metabolizmasında önemli bozukluklara sebep olur. Sigaranın vitaminler üzerindeki bu etkisi sigara içen insanların meyve ve sebze tüketimlerinin önemli ölçüde azalmasından ve sigara içerisindeki zararlı maddelerin oluşturduğu oksidan etkiden meydana gelmektedir. Çünkü bu vitamin ve minerallerden bazıları antioksidan etki göstermekte ve yoğun düzeyde sigara kullanımı bu etkiyi bozmaktadır. Dolayısıyla, sigara içen bireylerin antioksidan gereksinmelerinin içmeyenlerden daha fazla olduğu, bu nedenle daha çok sebze ve meyve tüketmeleri gerekmektedir. Bu besinleri de öncelikle; portakal, kivi, limon, mandalina, domates, kuşburnu, havuç, kayısı ve yeşil yapraklı tüm sebzelerden alabilmeleri mümkün olabilmektedir" dedi.

Sigaranın iştaha baskı yaparak besin tüketimini azalttığını söyleyen Erbağcı, şunları söyledi:

"Bu durum kulağa hoş gelen sağlıklı bir iştah kesme yöntemi değildir. Yapılan çalışmalarda sigara içen bireylerin beden kütle indeksi değerleri, yani boylarına göre kilo değerleri düşük bulunmuştur. Fakat bu iştah azalması ciddi anlamda sağlıksız beslenmeye yol açmaktadır. Bunların en başında sigara içen bireylerin kahvaltı öğününü atlama gerçeği gelir. Kahvaltı günün en önemli öğünü sayılır ve gece uzun süren açlık sonrası kahvaltı öğününün de atlanması ile kan şekeri ciddi seviyelerde düşer. Bu durum ise gün içinde mental ve fiziksel verim kaybına neden olur. Sigara için kişilerin besin tercihleri de diğer bir dengesiz beslenme sebebidir. Çalışmalar sigara içen bireylerin ara öğünlerde meyve sebze yerine başta bisküvi, çikolata, kuru pasta olmak üzere yüksek şekerli, sodyumlu ve yüksek enerji değerli besinleri tercih ettiğini göstermiştir. Bu durum daha önce bahsettiğimiz meyve sebze tüketiminden kaynaklanan eksikliklerin yanında ileri dönük diyabet, tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına öncü faktörlerdir. Yine sigara içen kişiler yağlı besinleri tüketmeye sigara içmeyenlere göre daha eğilimlidir. Enerji açığı oluşan bu bireylerin enerji gereksinimini yüksek yağlı besinlerden karşılamaları vücut yağ yüzdelerinin (zayıf dahi olsalar) artmasına neden olmaktadır. Sigara içen kişiler öğünleri genellikle çok hızlı tüketirler. Bunun nedeni bir an önce yemeği bitirip sigara içme isteği olabilir. Bu durum kan şekerinin aniden yükselip aniden geri düşmesine neden olur. Zaten dengesiz ve genellikle enerji yönünden yetersiz beslenen kişilere bu durum da eklenince diyabet oluşma riski ve bağışıklık sorunlarını da tetikler."