Hasan Kalyoncu Üniversitesi | Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hasan Kalyoncu Üniversitesi Web Sayfası
Havalimanı Yolu 8.Km Şahinbey / Gaziantep
Tel:90 (342) 211 80 80, Fax:90 (342) 211 80 81, E-mail: info(at)hku.edu.tr 2008 Hasan Kalyoncu
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Web Sayfası
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Web Sayfası
BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Web Sayfası
Haberler
06.11.2017
..........................................................
Çaölyak Şenliği

Çaölyak Şenliği

15.03.2017
..........................................................
Sigara, Beslenmeyi Olumsuz Etkiliyor

Sigara, beslenmeyi olumsuz etkiliyor

13.06.2016
..........................................................
Ramazan Ayında Sahur Öğününün Önemi

Ramazan Ayında Sahur Öğününün Önemi

02.05.2016
..........................................................
Doğru Ve Yanlışları İle Popüler Diyetler

Doğru ve Yanlışları İle POPÜLER DİYETLER

21.04.2016
..........................................................
Hkü Rektörü Prof.Dr. Tamer Yılmaz Beslenme İlkeleri Dersi Laboratuvar Çalışmasını Ziyaret Etti

HKÜ Rektörü Prof.Dr. Tamer YILMAZ Beslenme İlkeleri Dersi Laboratuvar Çalışmasını Ziyaret Etti

19.04.2016
..........................................................
Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Halka Açık Anne Ve Çocuk Beslenmesi Konferansı

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Halka Açık Anne ve Çocuk Beslenmesi Konferansı

12.04.2016
..........................................................
Biyolojik Ritim Ve Beslenme Paneli

Biyolojik Ritim ve Beslenme Paneli

24.03.2016
..........................................................
Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Aylık Bilimsel Toplantıları

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Aylık Bilimsel Toplantıları

04.02.2016
..........................................................
Ögr.Gör. Utku Çelik, Soğuk Günlerde Artan “Gribal Enfeksiyon”Lara Karşı Besinlerle Alınacak Önlemleri Anlattı."

Ögr.Gör. Utku Çelik, Soğuk Günlerde Artan “Gribal Enfeksiyon”lara Karşı Besinlerle Alınacak Önlemleri Anlattı."

14.12.2015
..........................................................
Ögr.Gör. Utku Çelik Antakya Ve İskenderun Eğitim Fuarında

Ögr.Gör. Utku ÇELİK Antakya ve İskenderun Eğitim Fuarında

14.12.2015
..........................................................
Arş. Gör. Enes Bahadır Kılıç Diyabet Farkındalığı Geliştirme Kursunda Konuşma Yaptı.

Arş. Gör. Enes Bahadır KILIÇ Diyabet Farkındalığı Geliştirme Kursunda Konuşma Yaptı.

22.11.2015
..........................................................
Ögr.Gör. Utku Çelik'in Ulusal Ve Yerel Basında Yayınlanan Yazıları

Ögr.Gör. Utku ÇELİK'in Ulusal ve Yerel Basında Yayınlanan Yazıları

22.11.2015
..........................................................
Hkü 2015-2016 Eğitim Ve Öğretim Yılına, Sbyo Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Laboratuvar Dersleriyle Başladı.

HKÜ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılına, SBYO Beslenme ve Diyetetik Bölümü laboratuvar dersleriyle başladı.

1
Ramazan Ayında Doğru Besin Tercihi Nasıl Olmalıdır?
RAMAZAN AYINDA DOĞRU BESİN TERCİHİ NASIL OLMALIDIR?

Ramazan Ayında Doğru Besin Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Ramazan ayının başladığı günden itibaren birçok kişi, alışmış olduğu düzenden farklı bir düzene giriyor. Yeme içme alışkanlıkları başta olmak üzere, metabolizma düzeni, uyku düzeni bu ayda değişim gösteriyor. Birçok kişi ise Ramazan ayında doğru beslenemediği için çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Enes Bahadır Kılıç, Ramazan ayında beslenme ile ilgili sıkıntılar yaşanmaması için,  doğru besin tercihlerini anlatan önemli açıklamalar yaptı.

Günlük yaşamımızın genellikle belli bir düzene sahip olduğunu belirten Kılıç: “Günlük yaşam içerisinde iş saatlerimiz, uyku saatlerimiz belirli periyotlar halindedir. Bunun yanında “Sirkadiyen Ritim” olarak adlandırdığımız bir de metabolizma düzenimiz vardır. Belli saatlerde dinlenmeye programlı, belli saatlerde harekete odaklıdır. Beslenmemizin de bu düzene göre olması ve belli bir program dahilinde olması gerekir. Fakat gelişen teknoloji, iş hayatının her gün daha fazla getirdiği iş yükü, zaman kaybını en aza indirmek gibi sebeplerden dolayı genelde beslenmemizi bir düzen içerisinde tutamayız. Ramazan ayında da hali hazırda düzensiz olan beslenmemiz daha da düzensiz bir hal almaktadır. Çünkü sadece iftar ve sahur vakitlerinin yemek için uygun zaman olduğu düşünülür. Fakat bu doğru bir yaklaşım değildir. Normal zamanlardaki gibi olmasa da ramazanda da öğünlerimizi 3-4 bölüme ayırarak tüketmeliyiz. Tükettiğimiz bu öğünleri de kendi içinde dengeli bir hale getirmeliyiz. Her öğünde 4 besin grubundan da dengeli bir tüketim olmasına özen göstermeliyiz. Çoğunlukla sahur için tercih ettiğimiz gıdalar; beyaz unla yapılan bazlama, poaça, yağlı gözleme, kızartılmış mayalı hamur işleri, patates  kızartması   tercih edilir. İçecek olarak şekerli çay veya meyve suyu  veya şekerli komposto suları tercih edilir. Sağlıklı bir beden için olması gereken bu tarz bir öğün içeriği değildir.

Sahur için aşırı yağlı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Çünkü bu tarz beslendiğimiz zaman vücudumuzun yağları yakmak için daha fazla su harcaması gerekeceğinden gün içinde susuzluk hissimizin artmasına sebep olacaktır. Ayrıca sahurda lifli ve su içeriği yüksek besinleri tercih etmek gün içinde suyun vücutta tutulmasına yardım edecektir.

İftar için tercih edilmesi gereken beslenme şekli ise, yarı katı, yarı sıvı bir öğün olmalıdır. İftarda gün içerisindeki susuzluktan dolayı daha fazla su içme ihtiyacı oluşur. İftarda çok sıvı tüketmek karın bölgemizi aşırı miktarda şişirip, katı yiyeceklerle ihtiyacımız olan besin ögelerinin eksik alınmasına sebep olabilmektedir. Aşırı katı beslenme ise, sıvılarla alabileceğimiz vitamin, mineralleri eksik almamıza neden olur. Buna ek olarak, besinlerin sindirimi için gerekli kaygan ortamın sağlanamayacağından ötürü hazımsızlık problemleri de ortaya çıkabilmektedir. Bütün bu durumlar göz önüne alınarak, sahurda ve iftarda doğru besinlerimizi seçmeliyiz” diyerek doğru beslenme ile ilgili yapılması gerekenleri belirtti.