Hasan Kalyoncu Üniversitesi | Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hasan Kalyoncu Üniversitesi Web Sayfası
Havalimanı Yolu 8.Km Şahinbey / Gaziantep
Tel:90 (342) 211 80 80, Fax:90 (342) 211 80 81, E-mail: info(at)hku.edu.tr 2008 Hasan Kalyoncu
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Web Sayfası
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Web Sayfası
BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Web Sayfası
Haberler
06.11.2017
..........................................................
Çaölyak Şenliği

Çaölyak Şenliği

15.03.2017
..........................................................
Sigara, Beslenmeyi Olumsuz Etkiliyor

Sigara, beslenmeyi olumsuz etkiliyor

13.06.2016
..........................................................
Ramazan Ayında Sahur Öğününün Önemi

Ramazan Ayında Sahur Öğününün Önemi

02.05.2016
..........................................................
Doğru Ve Yanlışları İle Popüler Diyetler

Doğru ve Yanlışları İle POPÜLER DİYETLER

21.04.2016
..........................................................
Hkü Rektörü Prof.Dr. Tamer Yılmaz Beslenme İlkeleri Dersi Laboratuvar Çalışmasını Ziyaret Etti

HKÜ Rektörü Prof.Dr. Tamer YILMAZ Beslenme İlkeleri Dersi Laboratuvar Çalışmasını Ziyaret Etti

19.04.2016
..........................................................
Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Halka Açık Anne Ve Çocuk Beslenmesi Konferansı

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Halka Açık Anne ve Çocuk Beslenmesi Konferansı

12.04.2016
..........................................................
Biyolojik Ritim Ve Beslenme Paneli

Biyolojik Ritim ve Beslenme Paneli

24.03.2016
..........................................................
Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Aylık Bilimsel Toplantıları

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Aylık Bilimsel Toplantıları

04.02.2016
..........................................................
Ögr.Gör. Utku Çelik, Soğuk Günlerde Artan “Gribal Enfeksiyon”Lara Karşı Besinlerle Alınacak Önlemleri Anlattı."

Ögr.Gör. Utku Çelik, Soğuk Günlerde Artan “Gribal Enfeksiyon”lara Karşı Besinlerle Alınacak Önlemleri Anlattı."

14.12.2015
..........................................................
Ögr.Gör. Utku Çelik Antakya Ve İskenderun Eğitim Fuarında

Ögr.Gör. Utku ÇELİK Antakya ve İskenderun Eğitim Fuarında

14.12.2015
..........................................................
Arş. Gör. Enes Bahadır Kılıç Diyabet Farkındalığı Geliştirme Kursunda Konuşma Yaptı.

Arş. Gör. Enes Bahadır KILIÇ Diyabet Farkındalığı Geliştirme Kursunda Konuşma Yaptı.

22.11.2015
..........................................................
Ögr.Gör. Utku Çelik'in Ulusal Ve Yerel Basında Yayınlanan Yazıları

Ögr.Gör. Utku ÇELİK'in Ulusal ve Yerel Basında Yayınlanan Yazıları

22.11.2015
..........................................................
Hkü 2015-2016 Eğitim Ve Öğretim Yılına, Sbyo Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Laboratuvar Dersleriyle Başladı.

HKÜ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılına, SBYO Beslenme ve Diyetetik Bölümü laboratuvar dersleriyle başladı.

1
Ramazan Ayında Sahur Öğününün Önemi
RAMAZAN AYINDA SAHUR ÖĞÜNÜNÜN ÖNEMİ

Ramazan Ayında Sahur Öğününün Önemi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Beslenme Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Utku Çelik, 11 Ayın Sultanı Olan Ramazan Ayında oruç vazifesini yerine getirenlerin sahurda yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Oruç tutarken vücut dengesini korumak için özellikle sahur öğününün atlanmaması gerektiğini dile getiren Çelik; “Sahur öğününü atlamak veya yanlış besinler ile tamamlamak açlık kan şekerinin gün içinde daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden alabilir. Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri, gece yatmadan önce bir şeyler yemek veya sahura kalkıp sadece su içmektir. Bu, açlık süresini uzatmaktadır ve böylece metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Çok uzun süreli açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşerken, boş midede asit salgısı artmaktadır. Ertesi gün ise aç kalma süresi uzadığı için metabolizma hızı düşer, halsizlik ve baş ağrısı görülür. Bu nedenle sahur öğününü doğru besinlerle tamamlamak oruç süresini daha rahat ve sağlıklı biçimde atlatmak açısından son derece önemlidir” dedi.

“Sahur öğünü için doğru besinler nelerdir?”, “Sahurda hangi besinleri tüketmeyi tercih etmeli, hangi besinlerden uzak durmalıyız?” sorularına cevap veren Çelik; “Sahur öğünü için gün boyu tokluk hissini uzatan posalı, düşük yağlı, protein içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Tok tutacağı düşünülen ancak kan şekerine kısa sürede etki ederek bazı sorunlu belirtiler oluşturan hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, beyaz ekmek, makarna gibi besinlerden uzak durulmalıdır” diyerek, sözlerini tamamladı.